Kokt torsk med äggsås,potatis och sallad

En underbar klassisk söndagsmiddag. Efter en lång promenad var det rena lyxmiddagen.

Styckfryst torskrygg får sjuda i lite vatten med en halv fiskbuljongtärning

Potatis

Sås av lite flytande margarin, lite vetemjöl. Ca 1 ½ dl mellangrädde, ca 2 dl mjölk, ½ dl vatten, en halv fiskbuljongtärning. Krydda med salt ,peppar, örtsalt.
Blanda i på slutet två hårdkokta hackade ägg.

Till detta en sallad som Matilda komponerade av babyspenat, gula körsbärstomater,avocado,gurka,smulad fetaost och på topp några granatäpplekärnor!!


image23

Kräftstjärtsallad

Babyspenat
Gurka
Gula körsbärstomater
Avocado
Melon
Hårdkokt ägg
Kräftstjärtar
Svarta oliver


I  skålar bredvid:
Skivade färska champinjoner
Basilika
Olivolja
Örtsalt

Kärnor från granatäpple


Vitt bröd

image22



Cannelioni från 70-talet

Den här rätten gjorde jag ofta på 70-talet. Nu kom den till heders igen. Mums tyckte Göran. Smaklös spenat tyckte Matilda. Nåväl...följande behövs:

12 Cannelionirör, kan vara svårt att få tag på så passa på att köpa hem ett lager när du hittar
3-4 hg fryst spenat
1 hg keso
muskot
salt
peppar
Spenaten tinas.Rör i keso.Krydda. Peta ner blandningen i varje rör och lägg i en ugnsfast smord form.

2 hackade gula lökar
4 hackade vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
salt
peppar
basilika
Gör en tomatsås av detta på vanligt sätt

Häll över rören. Riven ost på och in i ugn 200 grader i ca 20 minuter


image21

Osso Bucco för första gången

Något jag länge velat göra blev äntligen av.

Kalvbog stekes i bitar. Det var ca 1.2 kg med ben

Skär
2 morötter
1 bit rotselleri
1 bit purjolök
1 vanlig gul lök  och lägg ovanpå

Häll på 2,5 dl vitt vin
1 dl vatten
1 burk hela tomater

Krydda med tre kvistar färsk timjan
2 lagerblad
1 näve persilja, hackad grovt
3 pressade vitlöksklyftor
Salt och peppar

Låt koka i drygt en timma

Servera med färsk pasta med tomat

Sallad


Mums tyckte vi alla


image20


Lördagskväll på Tu man hand

Detta var kvällen för att fira....
Vi åt:

Älgentrecote med salt peppar och pannan lite urvispad med sherry och en skvätt grädde.

Till det ett gott bröd samt

En sallad bestående av:

Babyspenat
Körsbärstomater
Rostade solrosfrön
Tunt skivad honungsmelon
Hyvlad färsk parmesan
Olivolja
Balsamicocreme

Och det bästa av allt

Ett Amaronevin

image18

Räkgryta a la Thai

En bit purjolök
Riven vitlöksklyfta
Rivet limeskal
Kokosmjölk
Chiliflingor
Körsbärstomater
Räkor
Salt
Peppar

Avorioris

Fräs purjon. Blanda i kryddor och koosmjölk. Sist räkorna. Servera med riset.


image19

Pasta med tonfiskröra

1 pkt färsk pasta


3 morötter rives grovt
2 scharlottenlökar hackas
1 stor vitlöksklyfta hackas
1 burk med tomatsås el likn
örtsalt
1 burk tonfisk i vatten

Färsk parmesan

Fräs lökarna i lite olja. I med morötter och sedan tomatsåsen. Låt koka och krydda. Blanda i tonfisken på slutet och låt det bli varmt.

Koka pastan enl. förpackningen

Hyvla färsk parmesan över vid serveringen. Det gör jag med potatisskalare.

Gott tyckte Matilda....och det blev tre matlådor över!!


Söndagmiddag av det som fanns hemma

3 fläskkotletter utan ben

1 påse färska rödbetor
1 bit fetaost
Flytande honung

1 aubergine

6 stora potatisar
1 röd chili
färsk rosmarin

1 dl rödvin
en skvätt matlagningsgrädde
buljongtärning
vatten
soja
lite flytande margarin
lite vetemjöl
en klick svartvinbärsgelé


Koka först rödbetorna i saltat vatten.
De skall på slutet gratineras några minuter med smulad fetaost och honung som ringlas tunt

Skala och skär potatisen i bitar. Hacha chili och rosmarin. Blanda med potatisen. Grovt salt på och olivolja. In i ugn ca 40 min

Skär aubergine i skivor. Salta på båda sidor och stek sedan i grillpanna.

Stek köttet.Krydda på trad.vis

Gör en sås där du förslagsvis tar ovan nämnda ingredienser. Det var vad jag hade hemma. Ta annars nåt annat.

Rödbetorna gjorde mest succé


Crepés med räkfyllning

Pannkakor med 1/3 del grahamsmjöl stekes

Stuvning med  räkor och dill tillagas

Rulla in lite stuvning i varje pannkaka.

Lägg i smord form.

Riven ost över.

Gratinera i 225 grader i 15 minuter.

Idag missade vi att ta kort. Men det var gott tyckte alla.

Varning för starka bilder. Surströmmingsrester!

Nu är det dags för en av höstens höjdpunkter. Surströmming eller som en del säger: Mat som redan är komposterad. Antingen avskyr man det eller älskar det.
På mig rinner snålvattnet till vid blotta tanken på att få avnjuta denna rätt.

Det skall helst vara:

Fjolåret strömming  OBS INTE FILÈER

Mandelpotatis

Hackad röd lök

Hackade tomater

Creme fraiche

Västerbottensost

Tunnbröd

Sen gör du "klämma" eller äter det som vanlig rätt på tallriken. Nubbe och öl därtill. Underbart.Måste dock avnjutas tillsammans med gelikar.





Fredagkväll vid TV:n

Inte orkar jag alltid att laga så mycket en fredag kväll utan det får bli skålar med diverse framför TV:n.

1 skål med strimlad färsk babyspenat

1 skål finhackade tomater

1 skål hackad färsk gurka

1 skål skivad banan

1 skål creme fraiche kryddad med örtsalt

1 skål köttfärs kryddad på Tacovis

1 skål med Nacochips

1 skål gröna oliver med kärnor

1 skål riven ost

Tacosås

Sedan får var och en blanda sin egen mix.
image10

"Görans" potatismos med panerad fisk och fuskremoladsås

Efter att ha botaniserat på Ica Nära och fyllt på frysen med bl a flera sorters styckfryst fisk får detta bli kvällens måltid.
 
4 st stora potatisar, ej färskpotatis
flytande margarin
1 ägg
ca 1½ dl mjölk
salt
peppar


2 stycken frysta rödspättefileér
ströbröd
salt
peppar

3/4 dl lätt creme fraiche
6 skivor inlagd gurka
1 msk kapris



Koka potatisen i skivor. När den är klar,pressa genom en potatispress.Blanda med flytande margarin,ägg och mjölk. Rör ihop kraftigt. Krydda.

Vänd fileérna i ströbröd kryddat med salt och peppar.Stek dem i i grillpanna ca 3 min på var sida.

Finhacka den inlagda gurkan med kaprisen. Blanda med creme fraiche.

Serverades med citron- och gurkskivor

image9

Onsdagsfransman/parisare

250 g nötfärs
2 brödskivor (toast)
några inlagda rödbetor
bostongurka
rostad lök
2 äggulor
kapris
hamburgerdressing
salt
peppar
italiensk salladskrydda

Blanda nötfärsen med kryddorna. "Banka fast" köttfärsen på ena sidan av brödskivan.
Stek i 2 minuter på brödsidan först. Vänd och stek sedan i 6 minuter.
Lägg upp på en tallrik, knäck ett ägg, kasta vitan. lägg gulan på "parisaren".
Dekorera med övriga tillbehör.
Bra kvällsmat som går relativt fort att göra, sådär tyckte Matilda.


image8

Snabb Nautiluskyckling

Redan i duschen efter ett pass på Nautilus börjar planeringen för kvällens måltid. Jag tränar min röntgenblick vad gäller innehåll i skafferi och kyl/frys. Redan på morgonen har jag tagit fram ett litet paket kycklinglårfilé så det får bli basen.
Väl hemma börjar improvisationen.

250 g kycklinglårfilé
1½ dl matlagningsgrädde
soja
5 soltorkade tomater
1 msk Cantadou Basilika & Vitlök

½ pkt fullkornsnudlar
1½ msk pesto med soltorkade tomater

Kycklingen stekes i bitar. Kryddas med soja och lite salt.
Soltorkade tomater strimlas och blandas i.
Detta får puttra med matlagningsgrädden.
Fullkornsnudlarna kokas och när de är klara blandas dessa med peston.
Dekorera tallriken med färsk basilika och, gärna egenodlade, körsbärstomater.
Det hela tog ca 15-20 minuter och smakade riktigt gott.

image7

Cotti frutti

Upplevelsen blir chockartad....doften av citron och utseendet lockar...jag tar en sked men är nästan på väg att spotta direkt. Vad är det för djävla konsistens? Har de tappat ner gammal surnad filmjölk i burken eller vad är det frågan om. Men eftersom jag är uppfödd på landet med grishink är det bara att gilla läget. Ät och se glad ut. Här kastas ingen mat. Antingen är det grisen eller du.Det går att pressa ner. Men i testpanelen får Cotti frutti bara en grytlapp av tio möjliga. Inget att rekommendera med andra ord.


Välkommen till vår blogg

Hej, på denna blogg kommer jag framför allt att skriva om mat som man kan laga utifrån vad som finns hemma för tillfället.
Matanna heter bloggen för det är en kombination av Matilda och Anna. Matanna är ju i första hand en receptblogg men vad gäller redigering och teknisk support skulle jag inte klara mig utan Matilda.
Så låt oss starta....håll i er nu kör vi....
Så här ser jag ut utan förkläde och huckle.
Så här ser min tekniska expert ut med kepa och haklapp!


RSS 2.0