Linssallad med rödbetor.

Koka färska rödbetor och skär dem i tjocka skivor.

Koka gröna linser.

Blanda de varma linserna med citronsaft, olivolja, hackad persilja samt salt och peppar.

Stek bacon i bitar så det blir knaprigt.

Smula ädelost.

Rosta solroskärnor i torr stekpanna.

Täck ett stort salladsfat med strimlad isbergssallad och lägg sedan på de olika ingredienserna medan de är ljumma.

Till detta stekta brödtärningar samt lättkokta morotsstrimlor.



Grovt bröd



½ pkt jäst röres ut med 1 msk salt och 2 dl filmjölk

Tillsätt ½ l ljummet vatten, 2 dl vetekross samt 1 l grovt dinkelmjöl.

Låt stå övertäckt ca 1 dygn

Nästa dag stöter du 1 msk brödkummin och 1 msk fänkål.

Blanda detta med 5 - 6 dl specialvetemjöl.

Rör ihop degen från första dagen med 1 dl mörk sirap, 100 gr. smält margarin samt 2 dl solrosfrön.

Därefter rör du ner mjölet blandat med kryddorna.

Smörj och mjöla en avlång eller rund form( jag hade en järngryta)

Häll i degen och platta till den med lite mjöl.

Nagga degen noga och låt den jäsa 1 - 2 timmar.

Värm ugnen till 200 grader.

Grädda brödet i 1 tim och 10 min.

Tippa brödet ur formen och grädda ytterligare 10 minuter upp och ner.

Linda in brödet i dubbla dukar tills det svalnar.

Lägg sedan det kalla brödet i en plastpåse i 1-2 dygn så det mognar.

Besök av gäst(Jeff)kocken

Idag har vi haft roligt i köket... man tager vad man haver i kylskåpet och se vad det kan bli när vi har en gästkock på besök....


En ytterfilé låg och drällde. Den rullades i olivolja, rödvin samt hackade färska örter. Obs, använd örthackaren.

Stek filén i grillpanna för att få färg.

Lägg köttet i folie och stek färdigt i ugn minst 20 minuter.


Gästkocken koncentrerade sig på parmesanpotatisen.

6-8 potatisar

2 st röda vårlökar,skivade

Grovriven parmesan

Grovhackad persilja

salt och peppar

Tvätta och skär potatisen i klyftor och värm under tiden plåten i ugnen på 250 grader.

När plåten är varm tar du ut den, häll på olivolja och placera ut potatisen.

Låt den få färg i 10 - 15 minuter och sänk sedan värmen till 200 grader. Rosta potatisen i ytterligare ca 15 minuter.

Blanda potatisklyftorna innan serveringen med den rivna parmesanosten, rödlöken, persiljan samt kryddorna.


Gästkocken improviserade även ihop en  "grekisk smörja"

½ - 1 dl creme fraiche

1 bit fetaost

Soltorkade tomater

Svarta oliver

Färsk basilika

Blanda creme fraiche med mosad fetaost.

Kärna ur oliverna. Använd olivurkärnaren!

Hacka ihop oliver, soltorkade tomater samt basilika. Använd örthackaren!

Blanda ihop allt och smaka av.


Slutligen serverades till allt detta en fräsch grönsallad med rostade pnjenötter på topp.


Här det färdiga resultatet:








Gazpacho

En varm sommardag äter vi gazpacho gjord av på solvarma tomater, paprikor, gurka samt grönsaksbuljong och vitlök.



Stekta brödkrutonger fick var och en hälla på efter smak.

Efter soppan serverades en ceasarsallad.

Gott i värmen!

Mumsiga efterrätter från Falun

Först en varm efterrätt bestående av nektariner eller persikor i halvor.

Över dessa en kräm av mascarponeost blandad med florsocker och hackad mandel.

Gratineras i ugn.



Därefter efterrätt nummer två bestående av kaffe,god likör samt tunna chokladbitar.

Inte så dumt det heller!


Oxfilémiddag med tillbehör

Varsin bit oxfilé (ca 200gr.) stekes.

Serveras med rödvinssås och nystekta sommarkantareller.

Ugnsbakade rödbetor,potatis med färsk rosmarin passar utmärkt därtill.




Olivurkärnare

Jag älskar svarta oliver och det är en bra ingrediens i många maträtter.

Färdigurkärnade oliver smakar "ingenting" så därför köper jag alltid med kärnor och fixar själv jobbet med hjälp av denna pryl.

Den är tysk till sitt ursprung, 5 års garanti! Inköpt i en liten bra köksbutik i Lidköping vid Vänern för flera år sedan. Jag slår vad om att den håller i 50 år minst.


Örthackare

I dessa tider när det finns färska örter i trädgården....

för du har väl en örtagård...

Jag vill tipsa om detta hjälpmedel vid hackningen.

Manicken kostar några tior på IKEA







RSS 2.0