Beroendeframkallande bulgarisk ost från Falun

En sådan här burk med ost fick vi i present i somras av Marianne och Bernt.

Sedan dess har vi (nästan) alltid en burk hemma.
Burken innehåller 4 st. ostar och de håller sig länge när de ligger i saltlaken. Liknar fetaost men jag vet inte om man får säga det då de inte är gjorda på fårmjölk.
Nåväl.

Går att ha till mycket och vansinnigt goda. Krämiga,kanske inte så kalorifattiga men va tusan...



image52

Priset skiljer sig lite mellan olika affärer men ligger runt 85 kronor för ett kilo. Billigt tycker jag!

Snabb söndagsefterätt

Med en melonurgröpare (heter det så?) gör jag melonkulor av

½ honungsmelon

Blandar i några frysta hallon

River lite mandelmassa

Och serverar i vackra glas.

Vips.... så var det en söndagsefterrätt!!

image50

image51

Mumsiga "tjejpajer"

Innan tjejerna skall på klassfest serveras följande pajer:

Degen görs av:

75 gr rostade valnötter (rostas i torr stekpanna)

Dessa körs i matberedare (med kniven).

Blanda i 200 gr. margarin

4 dl vetemjöl

1 äggula

2-3 msk kallt vatten, körs i på slutet

Degen trycks ut i två pajformer med mjölade fingrar.

Låt formarna vila i frysen i ca 10 minuter.

Pajskalen skall sedan gräddas i ugn 200 grader i 10 - 15 minuter.

Fyll sedan den ena med:

Hackad fryst spenat som du tinat, ca 1 ½ dl

Smulad fetaost, ca 200 gr.

En äggstanning bestående av 3 ägg samt ca 3 dl vätska,mjölk,grädde blandat

Grädda i ugn 25- 30 minuter

Det andra förgräddade pajskalet fyller du med:

200 gr. strimlad rökt skinka

Blandat med soltorkade tomater efter smak

2 färska tomater i skivor

+ samma äggstanning som ovan fast dessutom med 1 dl riven ost i.

Grädda samma tid som den andra.

Tjejerna gav båda pajerna 4,5 på en femgradig skal vilket var bra. Allt tog slut!

image49

Söndagens laxgryta med pressad potatis

1½  morot i slantar

1 scharlottenlök, hackad

2 klyftor vitlök,hackade

Stekes i traktörpanna i olivolja

Smula i en fiskbuljongtärning

Fyll på med ca ½ dl vitt vin

Paprikapulver

1 dl matlagningsgrädde

Koka en stund

Lägg i en bit skivad purjolök

4 st hackade soltorkade tomater

Småkoka lite igen

Lägg sedan på laxfileér skurna i mindre bitar

Låt detta sjuda en stund

Lägg i en näve körsbärstomater

+ en näve skalade räkor

Låt allt bli varmt

image48

Pressad potatis till.

Goda semlor

Matilda har bakat dessa goda semlor.

2 ½ dl mjölk
100 gr smält margarin
½ pkt jäst för söta degar
1/4 tsk salt
3 msk socker
1 ägg
8 ½ dl vetemjöl
ägg att pensla med

Du gör dessa vetebullar på vanligt sätt....Men de behöver bara jäsa 15 minuter i bunken.
Värm ugnen till 200 grader
Gör ca 20 små bullar på en plåt.
Jäs i 20 minuter.
Pensla och grädda i 15 minuter.
Svalna under bakduk

Skär av lock på varje.
gröp ur och blanda inkråmet med
Riven mandelmassa
lite mjölk

Visa grädde och lägg mellan lock och bulle med inkråm
Sikta florsocker över.

Göran äter helst som hetvägg, dvs med varm mjölk,socker och kanel.
image47

Hälsotallrik eller man tager vad man haver

Här ett exempel på vad man snabbt kan fixa av det som finns i kylskåpet.

Lite couscous kvar från tidigare

1 finriven morot

1 avocado i skivor

Lite kvarglömd brieost

Några skivor skinka i strimlor

1 stekt ägg

1 klick creme fraiche

Hackade valnötter

Lägg upp allt snyggt på en tallrik.

Ringla balsamicosirap över
image46

Fredagspajer

Idag hade Göran gjort en pajdeg. Eftersom jag tycker det skall vara så tunt pajskal som möjligt räckte degen till två pajformar.
Så först gräddades båda pajdegarna i 15 minuter 225 grader.

Därefter fick det ena pajskalet kallna.

Fylldes sedan med följande röra:

4 hårdkokta hackade ägg
1 liten hackad bananscharlottenlök
3 msk hackad fryst dill
2 dl creme fraiche
1 msk majonnäs
1 msk dijonsenap
1 burk kräftstjärtar delade i bitar

Det andra pajskalet fylldes med:

250 gr. färsk broccoli som först kokats lätt och delats i bitar.
Detta vispas ihop:
3 ägg
3 dl vätska, t ex mjölk och lite grädde blandat
1 bit riven ädelost
1 näve grovhackade valnötter.
Häll denna "smet" över broccolin och grädda i 225 grader i 20 minuter.
image44

Smakpanelen(Göran och Matilda) hade en del synpunkter men genomsnittspoängen var en 3:a på en femgradig skala.

Godaste pepparlaxen eller Mariannes favorit

Du tar en färsk laxsida

Saltar den
Penslar den med Hummerfond på flaska
Krossar 4 sorters peppar:svart,grön,vit samt rosé ca 3/4 dl sammanlagt
Blandar det med 3/4 dl farinsocker.

Klappa in laxsidan med blandningen och baka sedan i ugn  175 grader i 30 minuter

Gärna romsås till, potatis och sallad.

Mycket gott och enkelt.

Till denna middag dukar vi med arvegods och nostalgiporslin.

image41

Nyårsaftonsmeny

Så var det då dags för genomförandet av årets sista måltid.
Vi blev inspirerade av dagstidningens menyförslag där Katrineholmssonen Tommy Myllimäki var delaktig.

Till förrätt åt vi Räkcocktail

300 gr orensade räkor
blandades med ½ dl majonnäs
1 tsk pressad citron
ngr droppar tabasco
2 msk hackad dill

I vackra cocktailglas lägges först lite sallad. Sedan på med räkröran.
Över detta en stor klick med röd rom.

Stek några bitar av formbröd i smör så de blir frasiga.

Njut med ett glas vitt vin till.

image36


Efter detta åt vi Örtstekt lammstek i bitar.

ca 350 gr. benfri lammstek
salt och peppar
smör till stekning

Köttet stekes efter att ha kryddats.
Sedan rullar man det i en blandning av finhackad scharlottenlök,hackad vitlök,hackad timjan och hackad rosmarin.
I med en köttermometer,in i ugnen 175 grader tills termometern visar på 60 grader.
Därefter får köttet vila ca 10 minuter

Till detta serverades Lagerbladspotatis

Potatisar med skal delas i halvor med skurna sidan uppåt.
Pensla med olivolja, stick i ett lagerblad i varje på med flingsalt. 200 grader ca 45 min

Dessutom Brässerad endive

2 endiver delas och stekes i olivolja.
1 dl vitt vin hälles över samt
2 msk aprikosmarmelad.
småkoka i 20 minuter

Rödvinssåsen

I den stekpanna du stekt köttet hälles 1 dl rödvin
1 dl kalvbuljong
1 ½ dl grädde
Salt och peppar
Koka ihop och smaka sedan av med en tesked messmör.
Blanka av såsen med en tsk. smör

Denna huvudrätt var jättegod fast lite färglös Se bild:

image37

Nu till den spännande efterrätten.

Dulce di leche med mango och rostade hasselnötter

Detta krävde lång framförhållning men det var det värt.
Du tar en burk kondencerad mjölk

image38

Placera burken OÖPPNAD i en kastrull med vatten som täcker. Koka i tre timmar! Låt svalna.

Hasselnötter rostad du i torr panna. Gnugga av skalet och grovhacka.

Mango hyvlas.

Du öppnar burken med den kokta kondencerade mjölken som nu förvandlats till en utsökt brunaktig kolakräm. Lägg upp i fyra höga glas.
På med den hyvlade mangon samt hasselnötterna.
Njut!
Det gjorde vi utan att fotografera innan så detta är resultatet!

image39

RSS 2.0