Bröd X 2



Ciabatta

Dag 1:
2 dl kallt vatten
½ tsk jäst
3 ½ dl vetemjöl

Rör ihop vatten och jäst. Blanda i mjölet. Låt stå övertäckt i ca 12 timmar.

Dag 2:
1 ½ dl ljummet vatten
2 tsk jäst
1 ½ tsk salt
1 tsk socker
1 msk olivolja
4 dl vetemjöl + lite till utbakningen

Lös jästen i vatten. Blanda i fördegen.Tillsätt salt, socker, olivolja och sist mjölet.
Rör så lite som möjligt.
Mjöla lätt på ytan och jäs 2-3 timmar.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord.
Platta ut den till en platta och "skär" ut ca 6 - 8 delar som du sedan "föser" över på en bakplåt. Pudra lite mjöl över och jäs ytterligare 1 timma.

Sätt ugnen på 275 grader men sänk till 250 grader när du sätter in bröden. Grädda i ca 20 minuter.

Fruktbröd

Dag 1:
1/4 pkt jäst smulas i en bunke med 3 msk honung och 1-2 tsk salt.
Slå sedan i 6 dl ljummet vatten och 5 dl grovt rågmjöl.
Täck över bunken och låt stå till nästa dag.
Dag 2:
Tillsätt i den första degen:
4 dl grahamsmjöl, 2 dl vetemjöl, 10 finklippta torkade aprikoser, 10 finklippta urkärnade katrinplommon, 1 dl ljusa russin, 100 gr hel mandel, 2 tsk vaniljsocker, 1 msk kanel och 1 msk malen koriander. De två sistnämnda kan uteslutas om du inte vill ha "julsmaken".
Rör ihop detta noga.
Smörj en 2-liters form
Lägg ner degen i formen och platta ut med en mjölad slickepott.
Jäs 1 timma
Grädda i 200 grader i 50 minuter. Tippa ut brödet och grädda ytterligare 10 minuter utan form.
Rulla in det varma brödet i bakdukar och låt det mogna några dagar i plastpåse.

Franskinspirerad fisksoppa

2 gula lökar

3-4 vitlöksklyftor

Detta hackas och stekes i olivolja.

Sedan lägger du i :

5 st  råa potatisar, skalade och delade i mindre bitar

1 röd paprika i bitar

3 morötter, skalade och skurna i strimlor

1 zuccini, skuren i skivor

Häll på 1½ l vatten och fyra fiskbuljongtärningar

1 burk hela tomater,  grovt sönderdelade

Låt detta småkoka i ca 15 minuter

Häll sedan på:

2 dl vitt vin

1 pkt saffran

1 tsk timjan

1½ dl grädde

Låt småkoka ytterligare 15 minuter

Lägg ner ca

600 gr laxfile i kuber

500 gr skalade färska räkor

Juice från en halv pressad apelsin

Persilja

salta och peppra efter smak

Servera med aioli och ciabatta



Getost från Paris till förrätt

1 skiva getost per person

2 skivor bacon per getostskiva

Du "täcker" getosten med bacon, lägger paketen på ett galler på en ugnsfast form.

Baka dem i 200 grader i 3-4 minuter.

Lägg paketen på en blandad sallad som du ringlat olivolja och balsamsirap på. Ev. kan du ha tomater och valnötter också.



Så här dukades bordet till söndagens middag:


Favorit i repris: Sushi

Äntligen har jag vågat mig på att använda rå lax....fast den får först frysas i 2 dygn.

Här exempel på  tjejkväll med sushi som vi tillverkade tillsammans. Nori maki med räkor var en hit!







Till det hela drack vi varm saké och vitt vin. Dagen efter blev det rester ev sushi med varm grönsaksbuljong.

Recept på bra sushi finns i Anna Bergenströms bok: Kärlek, timjan och oliver.

RSS 2.0