Saffransglass

Nyligen fick vi smaka saffransglass vid en middag. Det var så gott så det måste härmas! På annandagen efter inkokt lax, pressad potatis och Evas goda sås bjöds glassen som efterrätt.


3 ägg vispas med

3 dl florsocker som blandas med

3 dl vispad grädde

Blanda också i

rivet skal av 1 apelsin och 1 lime

saften från apelsinen

samt 1 paket saffran.


Frys i en vacker form och ta fram en kort stund innan serveringen.





Julmat 2008

Som traditionen bjöd, gick vi upp tidigt för att äta julens alla kakor, lyssna på julmusik och vänta in att det ljusnar på julaftons morgon. I år hade kakfatet utökats med rullrån från Strångsjö julmarknad. De övriga sorterna var: lussekatter bakade av Falubarn, fruktkaka, knaltor, faster Olivias ökensand, sätoftakakor, drömmar, kolakakor samt alligenter. Sammanlagt 9 sorter!

Några timmar senare började jullunchen som bestod av sillsallad med grädde och ägghalvor, senapsgravad strömming, löksill, glasmästarsill, gravad lax,  leverpastej, skinka, revbensspjäll, brunkål, bruna bönor, prinskorv, köttbullar, olika sorters senap, doppe, cheddarost, vörtbröd, olika sorters snaps och julöl. Sillen lägger vi in själva, leverpastejen bakas, köttbullarna rullas, brödet bakas, snapsen kryddas....så det är fullt sjå.





På kvällen blev det gottebord med julklappssutdelning. Nytt för i år var Mariannes mozartkügeln och engelsk fudge X 2



Alla somnade trötta, mätta och nöjda.

Nobelmiddag

Tyvärr har jag inga bra bilder från nobelmiddagen men vill ändå berätta om upplägget då det var så oerhört lyckat och gott.

Inledningsvis bjöd vi på:

bubbel

salta mandlar (se tidigare recept)

små smördegsrullar med parmaskinka, basilika och soltorkade tomater.

Förrätten bestod av:

Melontsatsiki med färska räkor och styrpinne   www.ica.se

Huvudrätten var nog det godaste:

Dubbelmarinerad oxfilé med potatispaté, Bengts goda sås samt fräsch grönsallad.

På www.ica.se kan du söka receptet på oxfilén.

Bengts goda sås är grädde, dijonsenap samt buljongtärning som man kokar ihop.
  

Till efterrätt serverades:

Apelsinpannacotta (förädlad) med vinkokt hallonkompott och rullrån. Även detta från www.ica.se

Kaffe med hemgjord tryffel, två olika smaker avslutade det hela.

RSS 2.0