Mariannes silltårta

Botten görs av
200 gr. kavring eller grovt bröd
75 gr smält smör
Kör detta i matberedare och platta sedan till den i en pajform gärna med löstagbar botten.
Ställ i kylskåp så länge.
Lös 4 gelatinblad i litet sillspad och låt svalna
Kör i matberedare tillsammans med
1 burk matjessill
1 röd lök
200 gr kesella eller keso
3 dl gräddfil eller lättcreme fraiche
svartpeppar
Kör alltihopa endast några sekunder
Häll det hela sedan över botten och låt det stå svalt gärna till nästa dag.
Hacka gräslök och strö över vid serveringen.


Rotsakspinnar med getostgratinerad lax (Kristinas recept)

Börja med rotsakspinnarna

Lika delar
potatis
morötter
palsternacka
strimlas i tändstickformat
Blanda med strimlad röd lök
vitlök
Blanda ner salt, peppar, massor av rosmarin
Häll över olivolja
Låt formen stå i 225 graders ugn i 30-40 minuter



De sista 15-20 minuterna kan du ställa formen på nedre botten i ugnen och placera laxen på gallret

2 dm laxfilé
5 cm getost
1 burk creme fraiche
sesamfrön

Mosa getosten efter att du tagit bort skalet.
Blanda den med creme fraichen och bred över den saltade och pepprade laxen.
Strö sesamfrön över och in i ugn i 225 grader i 15-20 minuter


Lingonbröd med hasselnötter och solrosfrön

7 dl filmjölk
1 dl vetekross
200 gr hasselnötter
5 dl grovt rågmjöl
8 dl vetemjöl
1,5 msk bikarbonat
1 tsk salt
½ dl mörk sirap
1 dl solroskärnor
300 g lingon eller 3 dl lingonsylt

Sätt ugnen på 175 grader och förbered två avlånga brödformar genom att smöra och bröa dem alt. täcka med bakplåtspapper.
Blanda samman alla ingredienserna noga till en smet.
Fördela smeten i formarna och baka mitt i ugnen ca en timma ev. lite mer.
Ta ut brödet, knacka på brödets baksida. Om det låter ihåligt är det klart. Låt det svalna på galler.

RSS 2.0