Kyckling i ugn med grönsaker

4-5 stora frysta kycklingklubbor
2 msk olivolja till formen
1 zuccini i bitar
2 rödlökar i klyftor
2 röda paprikor i bitar
3 morötter i bitar
3 sötpotatisar i bitar
15-20 svarta oliver
8-10 skalade vitlöksklyftor
Flingsalt och svartpeppar
1 msk timjan
2 tsk rosmarin
3 dl vitt vin
Färsk timjan
Lägg klycklingklubborna frysta i en stor oljad långpanna. Lägg dessutom i alla grönsakerna. Strö över oliver, hela vitlöksklyftor, kryddor och salt och peppar. Ringla över olivolja och häll på det vita vinet.
Sätt in i 200 gr i 50-60 minuter.
Garnera med kvistar av färsk timjan

Gäddfärsbollar med parmesansås, purjolök och svart trumpetsvamp

500 gr gäddfärs
Mixas i matberedare med 2 äggulor, salt och peppar.
Tillsätt 3,5 dl grädde (1 dl visp- + 2,5 dl mellangrädde)
Forma till bollar och lägg i en smörad plåt. Ugnsfolie över och så in i 175 gr varm ugn ca 20-25 minuter. Kolla!
Gör under tiden såsen:
2 scharlottenlökar hackas fint och stekes i en såspanna.
Dofta över ca 1 msk vetemjöl.
Späd med 3 dl gräddmjölk
2 dl vitt vin
1 fiskbuljongtärning.
Smaka av med salt och peppar.
Låt såsen koka ihop.
Koka under tiden potatis som du sen kan pressa.
Stek svart trumpetsvamp ihop med skivad purjolök.
När gäddfärsbollarna är klara tar du ut dem och lägger dem i en ugnsfast smörad form.
Höj ugnsvärmen till 225 gr med enbart övervärme.
Blanda såsen med nästan hela innehållet i en påse riven parmesan (60 gram) och häll såsen över fisken. Strö resten av parmesanosten över.
Gratinera i ugn.
Garnera sedan med svamp- och lökhacket.
Vitt vin passar till denna delikata måltid!

Lammfärslimpa från Indien

Mycket saftig och god köttfärslimpa.
Receptet är till 8 pers så det blir många matlådor.
900 gr lammfärs
1 hackad gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
ca 100 gr dagsgammalt vitt bröd
2 dl mjölk
2 lätt uppvispade ägg
1 msk worcestershiresås
salt
svartpeppar
1 finhackad mort
1 röd paprika i tärningar
1 finhackad röd chili
1 dl grovhackad färsk koriander
3-4 tsk färsk riven ingefära
3 msk garam masala1 tsk kanel
Topping:
2 msk flytande honung
1 msk soja
Dela det dagsgamla bröder i småbitar och lägg det i mjölken. Krama ur lite och tillsätt äggen.
Stek lök, vitlök, morot, paprika, chili. Låt svalna.
Blanda köttfärsen med brödet, kryddorna, lökhacket, koriander, ingefäran.
Smaka av.
Forma till en stor limpa och lägg i en form som är klädd med bakplåtspapper.
Blanda honungen och sojan och pensla på som topping.
Baka i ugn i ca 55 minuter, 200 grader.
Servera med grönsaker och potatis eller ris eller nåt liknande till.

Päronmarmelad med färsk ingefära och valnötter

2 citroner tvättas. Riv skalen och pressa ur saften. Lägg detta i en kastrull.
1½ kg päron skalas och kärnas ur. Skär i små bitar och lägg i grytan.
1 stor bit färsk ingefära skalas och hackas i små bitar ( sammanlagt ca 1 dl), lägg i grytan.
Koka upp och låt koka under lock i 20 minuter.
1 l strösocker tillsättes.
Koka ytterligare ca 15-20 minuter, nu utan lock.
100 gr valnötter hackas grovt. Lägg i grytan och koka ytterligare 5 minuter.

Fikonmarmelad/kompott till ost

250 gr torkade fikon strimlas i bitar

Lägg i kastrull tillsammans med
4,5 dl rött vin
1 dl råsocker
3 lagerblad
Koka upp och låt sen koka under lock på svag värme i ca 30-40 minuter tills det är simmigt.
Peta bort lagerbladen.
Blanda i 60 gr grovt hackade valnötter.
Mycket gott till ost.

RSS 2.0