Kräftsoppa från Kvänum

1 purjolök
1 squash
3 skållade tomater
1 liten färsk vitlök
1 pkt saffran
2 fiskbuljongtärningar
1 dl vitt vin
1½ dl vatten
½ citron,pressad
1½ dl matlagningsgrädde
fryst dill
1 burk kräftstjärtar

Fräs purjo och skivor av squash i lite flytande margarin. Strö över lite vetemjöl,saffran,två smulade fiskbuljongtärningar. Skålla,flå tomaterna, ta bort kärnor,skär i bitar,blanda i.Häll på vin,vatten och matlagningsgrädde samt pressad citron. Pressa ner vitlöken. Koka en stund. Blanda i dill. Lägg i kräftstjärtarna på slutet och låt det hela bli varmt. Koka inte igen. Servera med gott vitt bröd.

Tacopaj á la Matilda

2 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk
50 gr margarin
1,5 tsk salt

Detta körs i matberedare. Pressas sen ut i en pajform.

1 hackad lök stekes med
250 gr köttfärs och blandas därefter med
1 pkt tacomix

Detta läggs i pajskalet och över detta en sås av

5-6 hackade tomater
4-5 finhackade feferoni
2 dl creme fraiche
2 dl riven ost


Grädda i 225 grader i ca 20 minuter.

image25

Pasta med räkor

1 pkt färsk pasta kokas blandas med

ca 20 rensade räkor

en bit smulad fetaost

8 körsbärstomater på kvist i klyftor

2 msk pesto med soltorkade tomater


Snabbt och gott!


Lördagskväll på restaurang

Ibland vill vi festa till det. Nu blev det dags för besök på Nivå i Vingåker. Vi hade bokat bord och när vi kom stod en massa väntande gäster med röda rosor och skumpa i glasen för att möta upp.Men det var ju inte till oss förstås utan festföremålet dök upp efter oss..

Nåväl miljön är mycket trevlig,vi satt vid öppna spisen. Beställde in vitlöksbröd med getostkräm och svarta oliver till förrätt. Gott!
Därefter åt Otto lammfilé med potatis i filodeg, Matilda och jag beställde saltimbocca på kyckling med bakad potatis späckad med fetaost och sparris.

Redan vid första tuggan av kycklingen tänkte jag att kocken måste ha tappat saltkaret i grytan,hjälp vad salt det var. När servitrisen kom med salt och peppar påpekade jag detta vänligt. Detta "klagomål" ledde till att vi slapp betala maten samt fick varsin utsökt efterrätt utan kostnad. Då åt Otto och Matilda Gino bestående av frukter gratinerade med vit choklad samt vaniljglass. Jag åt en utsökt cremé caramel med säsongens bär.(blåbär, hur det kan vara säsong nu är en gåta) och drack kaffe.

Vi förstod att de är rädda om sina gäster och det ska de ha heder för.

En annan gång när vi tre var på restaurang och man glömde bort oss blev vi kompenserade med varsitt glas vatten, en liten pannacotta att dela på tre,vi fick varsin tesked! Skämmes ta mig faen. Ångrar att jag inte bråkade den gången!

Potatis och purjolökssoppa med vispgrädde och riven pepparrot

Allhelgonahelg! Nu vankas det soppa efter en promenad till kyrkogården för att tända ljus.

3 smala purjolökar skjöljes och skivas

6 medelstora potatisar skalas och skivas

Detta kokas i ca 7 dl vatten med tre grönsaksbuljongtärningar. Det tar ca 25 minuter.

Därefter kör jag med mixerstav så det hela blir slätt (nåja) och tjockt.

Till detta serveras vispad grädde samt riven pepparrot för den som önskar.

Knäckebröd med smör och ost till så har du en jättegod måltid.

Tyvärr inget kort denna gång då vi var så hungriga så vi glömde.

RSS 2.0