Blomkålssoppa med brödkrutonger

En mycket god förrätt!
1 normalstort blomkålshuvud delas i bitar och läggs i en soppgryta med:
1 purjolök skuren i bitar
1 knippa persilja, hackad
8 dl grönsaksbuljong
2 dl matlagningsgrädde
1 msk vitvinsvinäger
2 lagerblad
Salt och peppar
Koka upp och småkoka tills blomkålen är mjuk.
OBS, ta bort lagerbladen och mixa sedan soppan med stavmixer.
Servera med krutonger och hackad gräslök.

Knäckebröd/kex

1 dl havregryn
1,5 dl sesamfrön
1,5 dl solrosfrön
2-3 dl vetemjöl
2 dl rågmjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
Blanda alla torra ingredienser.
Häll över 1 dl neutral olja + 2 dl vatten.
Blanda och ta i mera mjöl så det blir en fast deg.
Dela degen i två delar.
Kavla först med vanlig kavel och sedan med kruskavel.
Skär bitar med en sporre.
Pensla med lite olja.
Dutta på grovt salt och ev frön av något slag(sesam-,solros- eller pumpafrön).
Grädda i 200 gr varm ugn i 20 minuter.

RSS 2.0