Klassiska köttbullar

Det här är det bästa köttbullereceptet enligt oss.
Blanda först
1 oxbuljongtärning (upplöst i vatten)
med
ca 1 dl ströbröd
och
örtsalt
Låt detta svälla en stund, minst 10 minuter.

Blanda nu i ca 400 g köttfärs med 1 tsk salt och tillsätt sedan peppar och valfri annan krydda.
Blanda i brödblandningnen med köttfärsen och tillsätt ett ägg, så håller köttbullarna ihop bättre.
Blanda allt och rulla till små bollar. Se till att ha blöta händer - då fastnar inte "smeten" på händerna. Placera de rullade bullarna på en blöt träbräda innan stekning.
Värm upp fett i en stekpanna och lägg i några bullar i taget (kanske 6 åt gången) Skaka pannan under tiden så de blir runda. När de är fina, lägg över i en annan panna och lägg i nästa omgång köttbullar. När alla bullar är klara kan man, om man vill, värma på de i den andra pannan.

Servera dessa underbara små köttbullar med kokt potatis, gräddsås, lingonsylt, saltgurka och ärtor för en riktig husmanskostkänsla!





Semlor


Då det var dags för semmeldagen bakade dottern i familjen egna semlor, de blir alltid godast.

Bullen gör man såhär:
25 gram Jäst
50 gram Smör
1,5 dl Mjölk
0,5 dl Strösocker
1 krm Salt
5 dl Vetemjöl
1 Ägg
1 tsk Kardemumma (grovmald)

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och blanda med mjölk. Blandningen ska vara fingervarm. Häll över jästen och blanda ut. Tillsätt socker, salt och kardemumma. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta till en smidig deg.
Låt jäsa ca 30 min.
Knåda degen på mjölat bord, dela i portionsbitar och forma till runda bullar. Lägg de på en plåt med bakplåtspapper.
Jäs under bakduk 30 min.
Pensa bullarna med ett uppvispat ägg och grädda sedan i ugn 8-10 minuter på 225 °C.

När bullarna har kallnat tar man ut inkråmet med en gaffel och lägger i en skål. Blanda brödsmulorna med riven mandelmassa och lite mjölk eller grädde. Portionera ut mandelmasseröran i bullarna, lägg vispad grädde på och skikta florsocker efter att ha lagt på locket.
Ät som de är eller i varm mjölk!

RSS 2.0