Semlor


Då det var dags för semmeldagen bakade dottern i familjen egna semlor, de blir alltid godast.

Bullen gör man såhär:
25 gram Jäst
50 gram Smör
1,5 dl Mjölk
0,5 dl Strösocker
1 krm Salt
5 dl Vetemjöl
1 Ägg
1 tsk Kardemumma (grovmald)

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och blanda med mjölk. Blandningen ska vara fingervarm. Häll över jästen och blanda ut. Tillsätt socker, salt och kardemumma. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta till en smidig deg.
Låt jäsa ca 30 min.
Knåda degen på mjölat bord, dela i portionsbitar och forma till runda bullar. Lägg de på en plåt med bakplåtspapper.
Jäs under bakduk 30 min.
Pensa bullarna med ett uppvispat ägg och grädda sedan i ugn 8-10 minuter på 225 °C.

När bullarna har kallnat tar man ut inkråmet med en gaffel och lägger i en skål. Blanda brödsmulorna med riven mandelmassa och lite mjölk eller grädde. Portionera ut mandelmasseröran i bullarna, lägg vispad grädde på och skikta florsocker efter att ha lagt på locket.
Ät som de är eller i varm mjölk!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0