Matig kycklingpaj med ädelost

1 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
100 gr margarin
½ msk ättikssprit
lite salt
2 msk kallt vatten.
Detta är degen som du gör dagen innan.
Förgrädda skalet i 225 grader i 15 minuter

1 purjolök steks i strimlor och läggs i botten på skalet.
2 kycklingfileér steks i bitar.
5-6 färska champinjoner steks och blandas med kycklingen.
Krydda med salt, peppar och chilipulver.
Lägg allt detta i det förgräddade pajskalet.

1 bit ädelost rives och strös över det andra.

Blanda 3 ägg med
1 dl grädde
2 dl creme fraiche samt
½ dl gräddfil
Häll över innehållet i pajen.

1 röd paprika skivas och läggs ovanpå som ett mönster.

Grädda i 25 minuter i 225 grader



Lutfiskmiddag: lyx!!!!



Eftersom vi inte ätit lutfisk i vanlig ordning med vännerna i Katrineholm kom vi på att nu var det dags.
Lufisken kokades i form med folie på i 200 grader i 45 minuter. Perfekt!
Kokt potatis
En vit sås som var bland det mest lyckade jag gjort. Det var lite råsocker, lite vitpeppar, lite salt, lite vitt vin, en klick smör, lite vatten från potatiskoket, grädde och såklart vanlig mjölk mjöl och flytande margarin.

Ovanpå portionen skall det sedan varit en rejäl klick skånsk senap samt grov krossad kryddpeppar.
Det fick bli råkost till, skall egentligen vara gröna ärtor.
Det var underbart gott. Snaps och för min del Lövbackablandning vilket är hälften julmust/ hälften lättöl.




Långkoksgryta

1 ½ kg högrev + be att få med ett märgben.
Köttet skäres i strimlor.
Hacka ca 3-4 gula lökar grovt.

Gör en marinad av:
5 dl tomatjuice
2½ dl soja
ca 30 vitpepparkorn som du lägger i en behållare
2½ msk olja
3 msk curry
3 msk oregano
3 kryddmått malda nejlikor

Lägg kött, märgben och lök i marinad över natten.

Koka sedan alltihopa i ca 1 timma.
Red av med 3 msk vetemjöl utrört i lite vatten.

Servera med ris, ananasskivor, mango chutney, kokos samt gräddfil.

Har tyvärr ingen bild men det var gott!

Världens bästa slickepotter.......

Hur har jag kunnat klara mig tidigare utan dessa små underbara verktyg i köket?
De är skoningslösa, sköna att "jobba" med, tål värme, snygga, lättdiskade (rek. handdisk)
Inköpta i en fantastisk bosättningsaffär i Nora.


Blanc manger med björnbärssylt och mandelbiskvier

5 dl tjock grädde vispas tillsammans med 3 msk strösocker eller vaniljsocker (alt. 2 msk vanilj och 1 msk strö)
4 blad gelatin blötlägges, kramas sen ur och smältes.
Gelatinet röres sen försiktigt ner i grädden.
Slå därefter upp det hela i en form och ställ i frysen.
Ta upp formen i god tid innan den skall ätas(1 timma)
Servera med god sylt, här var det björnbärssylt och mandelbiskvier.









Grönkålssoppa med frikadeller och ägghalvor

Koka soppan enl. förpackningen på fryst grönkål.
Använd starkare buljong än vad som rekommenderas.
Gör frikadeller av kalvfärs. Här tar jag mera färs än vad som sägs i receptet.
Dessa skall sedan läggas ner i soppan och när de flyter upp är det hela klart.
Servera med hårdkokta ägg, delade i halvor.

RSS 2.0