Mors godaste sylt = svart vinbärssylt

1 kg svarta vinbär

kokas i 20 minuter med

5 dl vatten

därefter blandas

1 kg strösocker däri.

Klart!!





Sommarsoppa, den tjocka varianten

En favorit som vi alltid fått hos farmor.

4-5 st morötter skalas och körs i matberedare till slantar.

½ l vatten kokas upp med två grönsaksbuljongtärningar.

Morötterna får koka i detta vatten i ca 5 minuter. OBS.Slå inte bort vattnet utan lägg i ca 4 dl frysta gröna ärtor och låt stå.

Gör en tjock redning av ca 2 msk flytande margarin + ca 4 msk vetemjöl samt ½ l mjölk. Låt denna koka en stund. Jag gör alltid denna "på en höft" så det är möjligt att proportionerna är fel. Prova dig fram!

1 blomkålshuvud delas i buketter och kokas i saltat vatten ca 3 minuter.

Om du vill kan du även ha haricot vert i soppan..... eller kokt potatis i bitar.

Innan serveringen så blandar du den vita "stuvningen" med grönsakerna och den buljong de kokat i. Detta skall göras försiktigt.

Sist tar du en äggula och blandar med lite grädde, creme fraiche eller vad du har (jag hade turkisk yoghurt) och vänder ner detta i soppan.

Nu får den inte koka!

Hackad färsk persilja i en skål bredvid och det ungerska potatisbrödet till, sen har du en mycket god måltid!


Ungerskt bröd med potatis i

50 gram jäst

4 dl ljummet vatten

ca 12 dl vetemjöl

1 msk salt

1 dl vetekli

3 kokta potatisar

Rör ut jästen i en del av vattnet, tillsätt resten av vattnet och ca 8 dl av vetemjölet.

Jäs i 1 timma.


Tillsätt vetekli, salt, riven kokt potatis samt resten av vetemjölet. (känn efter så det inte blir för torrt).

Dela degen i två delar. Forma dessa med mjölade händer till två runda bröd.

Lägg dem i mjölade handdukar i två skålar och låt jäsa ytterligare 1 timma.

Värm ugnen till 200 grader.

Vänd försiktigt över bröden på en plåt och baka dem i 200 grader i ca 40 minuter.

Låt svalna på galler under bakduk.



Serveras med fördel till sommarsoppa.

På begäran: GOTLANDSLIMPA

En stor härlig limpa med fin kryddsmak blir det av den här satsen. En riktig succélimpa - och lättbakad!

7 dl vatten
½ msk salt
½ msk ättiksprit
6 dl grovt eller fint rågmjöl

50 g jäst
1 tsk stött fänkål
2 kokta och finskurna pomeransskal
½ dl sirap
10 -12 dl vetemjöl

1:a dagen:
Koka upp vattnet, tillsätt salt och ättika och häll det kokhett över rågmjölet. Arbeta ihop degen och låt den stå övertäckt i rumstemperatur till nästa dag.

2:a dagen:
Smula jästen och rör ut den i några matskedar ljumt vatten. Rör ner jästen i degen tillsammans med fänkål, sirap, pomeransskal och största delen av vetemjölet. Arbeta degen smidig och låt den jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Arbeta upp degen på bakbordet med lite mera mjöl och forma en slät rund limpa, som läggs på smord plåt. Nagga och låt den jäsa under fuktig bakduk ca 1 timme.
Grädda i 200 grader ca 20 minuter, sänk värmen till 175 grader och grädda ytterligare 30 - 40 minuter.
Låt limpan svalna väl inlindad i bakdukar.




Fyllda paprikor...en rätt att utveckla

Stek gul lök + vitlök (sammanlagt ca 1 dl), fyll på med 1½ dl avorioris och 3 dl vatten,lite salt.

Koka i 20 minuter.

Hacka ca 1 dl torkade ekologiska aprikoser

Hacka 1 stor tomat

Stek ca 1dl charlottenlök och vitlök i olivolja

Blanda i aprikoserna + tomathacket.

Blanda dessutom i ca 2 dl hackade färska örter: rosmarin, persilja samt mynta

Krydda med spiskummin, svartpeppar, kanel, 1 hönsbuljongtärning samt salt och nymald svartpeppar

Skär av locket på 4 röda paprikor.

Lägg i fyllningen

Baka i ugn 200 grader i 45 minuter.

Det var gott, men som sagt var går det att utveckla och då tror jag att det skall vara mera kryddor. Man kan säkert variera innehållet också. Kanske andra grönsaker, något kött... man tager vad man haver



RSS 2.0