På begäran: GOTLANDSLIMPA

En stor härlig limpa med fin kryddsmak blir det av den här satsen. En riktig succélimpa - och lättbakad!

7 dl vatten
½ msk salt
½ msk ättiksprit
6 dl grovt eller fint rågmjöl

50 g jäst
1 tsk stött fänkål
2 kokta och finskurna pomeransskal
½ dl sirap
10 -12 dl vetemjöl

1:a dagen:
Koka upp vattnet, tillsätt salt och ättika och häll det kokhett över rågmjölet. Arbeta ihop degen och låt den stå övertäckt i rumstemperatur till nästa dag.

2:a dagen:
Smula jästen och rör ut den i några matskedar ljumt vatten. Rör ner jästen i degen tillsammans med fänkål, sirap, pomeransskal och största delen av vetemjölet. Arbeta degen smidig och låt den jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Arbeta upp degen på bakbordet med lite mera mjöl och forma en slät rund limpa, som läggs på smord plåt. Nagga och låt den jäsa under fuktig bakduk ca 1 timme.
Grädda i 200 grader ca 20 minuter, sänk värmen till 175 grader och grädda ytterligare 30 - 40 minuter.
Låt limpan svalna väl inlindad i bakdukar.




Kommentarer
Postat av: Anders

Toppen Anna.

En annan grej, ska du inte ta med en rubrik där du demonstrerar alla dina fina köksverktyg (typ vitlöksrullaren etc)

2008-06-25 @ 20:19:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0