Bröd X 2



Ciabatta

Dag 1:
2 dl kallt vatten
½ tsk jäst
3 ½ dl vetemjöl

Rör ihop vatten och jäst. Blanda i mjölet. Låt stå övertäckt i ca 12 timmar.

Dag 2:
1 ½ dl ljummet vatten
2 tsk jäst
1 ½ tsk salt
1 tsk socker
1 msk olivolja
4 dl vetemjöl + lite till utbakningen

Lös jästen i vatten. Blanda i fördegen.Tillsätt salt, socker, olivolja och sist mjölet.
Rör så lite som möjligt.
Mjöla lätt på ytan och jäs 2-3 timmar.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord.
Platta ut den till en platta och "skär" ut ca 6 - 8 delar som du sedan "föser" över på en bakplåt. Pudra lite mjöl över och jäs ytterligare 1 timma.

Sätt ugnen på 275 grader men sänk till 250 grader när du sätter in bröden. Grädda i ca 20 minuter.

Fruktbröd

Dag 1:
1/4 pkt jäst smulas i en bunke med 3 msk honung och 1-2 tsk salt.
Slå sedan i 6 dl ljummet vatten och 5 dl grovt rågmjöl.
Täck över bunken och låt stå till nästa dag.
Dag 2:
Tillsätt i den första degen:
4 dl grahamsmjöl, 2 dl vetemjöl, 10 finklippta torkade aprikoser, 10 finklippta urkärnade katrinplommon, 1 dl ljusa russin, 100 gr hel mandel, 2 tsk vaniljsocker, 1 msk kanel och 1 msk malen koriander. De två sistnämnda kan uteslutas om du inte vill ha "julsmaken".
Rör ihop detta noga.
Smörj en 2-liters form
Lägg ner degen i formen och platta ut med en mjölad slickepott.
Jäs 1 timma
Grädda i 200 grader i 50 minuter. Tippa ut brödet och grädda ytterligare 10 minuter utan form.
Rulla in det varma brödet i bakdukar och låt det mogna några dagar i plastpåse.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0