Grovt bröd



½ pkt jäst röres ut med 1 msk salt och 2 dl filmjölk

Tillsätt ½ l ljummet vatten, 2 dl vetekross samt 1 l grovt dinkelmjöl.

Låt stå övertäckt ca 1 dygn

Nästa dag stöter du 1 msk brödkummin och 1 msk fänkål.

Blanda detta med 5 - 6 dl specialvetemjöl.

Rör ihop degen från första dagen med 1 dl mörk sirap, 100 gr. smält margarin samt 2 dl solrosfrön.

Därefter rör du ner mjölet blandat med kryddorna.

Smörj och mjöla en avlång eller rund form( jag hade en järngryta)

Häll i degen och platta till den med lite mjöl.

Nagga degen noga och låt den jäsa 1 - 2 timmar.

Värm ugnen till 200 grader.

Grädda brödet i 1 tim och 10 min.

Tippa brödet ur formen och grädda ytterligare 10 minuter upp och ner.

Linda in brödet i dubbla dukar tills det svalnar.

Lägg sedan det kalla brödet i en plastpåse i 1-2 dygn så det mognar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0