Julens favoriter: del 2

FARMORS LÖKSILL

Islandssill 6-8 st sillfiléer på burk

Röd lök

Kryddpeppar

Finklippt dill

 

 

1 dl ättikssprit (den svaga)

1½ dl vatten

3 dl socker

5 vitpepparkorn

5 kryddpepparkorn

2-3 lagerblad

 

Ovanstående lag skall koka upp och sedan svalna och därefter silas.

 

Sillen skärs i bitar, rödlöken hackas, detta blandas med grovt stött kryddpeppar. Sist hackad dill överst.

Lagen hälles över och det hela får stå några dagar

 

SENAPSGRAVAD STRÖMMING

6 hg strömmingsfilèer flås

 

En lag kokas:

 

1 dl ättikssprit (den svagare sorten)

3 dl vatten

1½ msk salt

10 krossade vitpepparkorn

1 knippa dill (här brukar jag ta dillstjälkarna och spara den finklippta dillen till nästa dag)

 

Lagen skall koka upp och svalna. Häll den  sedan över strömmingen och det hela får stå kallt till nästa dag. Då häller man av lagen. Jag brukar också peta bort så mycket som möjligt av vitpepparkrosset.

 

Blanda sedan:

1 kkp socker

1 kkp majonnäs

1 kkp senap (vanlig svensk)

Det finklippta från dillknippan som du sparat sedan dagen innan

 

Blanda ihop och sedan rör försiktigt ihop med strömmingsfilèerna.

 

Njut!

 

GÖRANS JULVÖRTBRÖD (PK-BANKEN)

Satsen ger två stora bröd:

 

100 gr margarin

1 flaska porter 33 cl

1 flaska julmust 33 cl

75 gr jäst

1 dl mörk sirap

1 dl honung

1 ½ msk salt

5 pomeransskal

2 dl russin

1 tsk kryddnejlikor

2 msk ingefära

1 ¼ - 1 ½ kg rågsikt

 

Börja med att ta fram alla ingredienserna. Koka upp pomeransskalen, skär bort det vita och hacka det gula. Hacka också russinen. Stöt nejlikorna om inte malda används. Smält margarinet, häll över porter och julmust och värm till ljummet, 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös upp den med lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan och resten av ingredienserna. Arbeta degen tills den är smidig, blank och släpper bunkens kanter. Lägg en handduk över och låt jäsa ca en timme.

Ta upp degen och arbeta den, lite vetemjölbehövs kanske. Dela degen i två eller tre delar och rulla ut till en bulle eller oval form.

Lägg dem på smord plåt och låt jäsa under duk i ca 20 minuter.

Värm ugnen till 200 grader och grädda en plåt i taget i 30 – 40 minuter. Prova med sticka som skall vara blank utan kladd när den kommer ut. Låt brödet svalna på galler under bakduk.

 

FARMORS SILLSALLAD

500 gr. Inlagda rödbetor

2 medelstora äpplen (bäst med Ingrid Marie tycker jag)

1 medelstor ättiksgurka

2 urvattnade sillfilèer

½ msk svensk senap (jag brukar ta mer för smakens skull)

Vitpeppar, salt, socker efter smak

1-2 msk vinäger

1 msk hackad lök (här brukar jag också ta mera och gärna scharlottenlök)

 

 

Allt skäres eller hackas fint och smaksättes väl med senap, salt, vitpeppar,socker och vinäger.

Serveras med hårdkokt ägg och vispgrädde bredvid.

 

KINOSKIKOLA

1 liter röd mjölk

½ kg socker

2 dl ljus sirap

2 tsk vaniljsocker

150 gr smör

 

Alla ingredienser UTOM SMÖR OCH VANILJSOCKER får koka häftigt utan lock.

Rör så det inte bränns vid, tills den blir ”simmig”

tillsättes smör och vaniljsocker. Koka tills den håller provet – seg (prova i kopp med kallt vatten)

Hälles upp på smord plåt.

Svalna

Skäres i bitar

Slå in i smörpapper

 

Lägg några pengar el dyl. på plattan, när det kokar upp. Bränner inte så lätt vid då.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0