Julens favoriter: del 2
FARMORS LÖKSILL
Islandssill 6-8 st sillfiléer på burk
Röd lök
Kryddpeppar
Finklippt dill
1 dl ättikssprit (den svaga)
1½ dl vatten
3 dl socker
5 vitpepparkorn
5 kryddpepparkorn
2-3 lagerblad
Ovanstående lag skall koka upp och sedan svalna och därefter silas.
Sillen skärs i bitar, rödlöken hackas, detta blandas med grovt stött kryddpeppar. Sist hackad dill överst.
Lagen hälles över och det hela får stå några dagar
SENAPSGRAVAD STRÖMMING
6 hg strömmingsfilèer flås
En lag kokas:
1 dl ättikssprit (den svagare sorten)
3 dl vatten
1½ msk salt
10 krossade vitpepparkorn
1 knippa dill (här brukar jag ta dillstjälkarna och spara den finklippta dillen till nästa dag)
Lagen skall koka upp och svalna. Häll den sedan över strömmingen och det hela får stå kallt till nästa dag. Då häller man av lagen. Jag brukar också peta bort så mycket som möjligt av vitpepparkrosset.
Blanda sedan:
1 kkp socker
1 kkp majonnäs
1 kkp senap (vanlig svensk)
Det finklippta från dillknippan som du sparat sedan dagen innan
Blanda ihop och sedan rör försiktigt ihop med strömmingsfilèerna.
Njut!
GÖRANS JULVÖRTBRÖD (PK-BANKEN)
Satsen ger två stora bröd:
100 gr margarin
1 flaska porter 33 cl
1 flaska julmust 33 cl
75 gr jäst
1 dl mörk sirap
1 dl honung
1 ½ msk salt
5 pomeransskal
2 dl russin
1 tsk kryddnejlikor
2 msk ingefära
1 ¼ - 1 ½ kg rågsikt
Börja med att ta fram alla ingredienserna. Koka upp pomeransskalen, skär bort det vita och hacka det gula. Hacka också russinen. Stöt nejlikorna om inte malda används. Smält margarinet, häll över porter och julmust och värm till ljummet, 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös upp den med lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan och resten av ingredienserna. Arbeta degen tills den är smidig, blank och släpper bunkens kanter. Lägg en handduk över och låt jäsa ca en timme.
Ta upp degen och arbeta den, lite vetemjölbehövs kanske. Dela degen i två eller tre delar och rulla ut till en bulle eller oval form.
Lägg dem på smord plåt och låt jäsa under duk i ca 20 minuter.
Värm ugnen till 200 grader och grädda en plåt i taget i 30 – 40 minuter. Prova med sticka som skall vara blank utan kladd när den kommer ut. Låt brödet svalna på galler under bakduk.
FARMORS SILLSALLAD
500 gr. Inlagda rödbetor
2 medelstora äpplen (bäst med Ingrid Marie tycker jag)
1 medelstor ättiksgurka
2 urvattnade sillfilèer
½ msk svensk senap (jag brukar ta mer för smakens skull)
Vitpeppar, salt, socker efter smak
1-2 msk vinäger
1 msk hackad lök (här brukar jag också ta mera och gärna scharlottenlök)
Allt skäres eller hackas fint och smaksättes väl med senap, salt, vitpeppar,socker och vinäger.
Serveras med hårdkokt ägg och vispgrädde bredvid.
KINOSKIKOLA
1 liter röd mjölk
½ kg socker
2 dl ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
150 gr smör
Alla ingredienser UTOM SMÖR OCH VANILJSOCKER får koka häftigt utan lock.
Rör så det inte bränns vid, tills den blir ”simmig”
DÅ tillsättes smör och vaniljsocker. Koka tills den håller provet – seg (prova i kopp med kallt vatten)
Hälles upp på smord plåt.
Svalna
Skäres i bitar
Slå in i smörpapper
Lägg några pengar el dyl. på plattan, när det kokar upp. Bränner inte så lätt vid då.