Julens favoriter del 1: kakor
DRÖMMAR
200 gr smör
1½ dl socker
1 msk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
1 tsk hjorthornssalt
Rör rumsvarmt smör och socker poröst. Tillsätt vaniljsocker och vetemjöl blandat med hjorthornssaltet.
Arbeta ihop allt till en deg.
Rulla längder
Dela i bitar och rulla små bollar.
Lägg på plåt och tryck till lätt med en gaffel mitt på varje kaka.
150 grader 20 -25 min.
Mitt i ugnen
FARMORS KOLAKAKOR
200 gr smör
2½ dl socker
2 msk sirap
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
Rör socker, smör och sirap. Tillsätt resten.
Gör fingertjocka längder som trycks ut med gaffel på en plåt
Grädda ca 15 minuter i 200 grader.
Skär i lagom bitar på snedden.
FRUKTKAKA TILL JULEN
200 gr smör
200 gr socker = ca 2½ dl
3 ägg
100 gr cocktailbär, röda och gröna, delade
100 gr fikon, skurna
150 gr korinter
5 – 6 msk sherry
200 gr vetemjöl
½ tsk bakpulver
Lägg all frukten i sherryn över natten.
Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget.
Blanda fruktblandningen med nästan allt mjölet (blandat med bakpulvret) röres ner i smeten + resten av mjölet.
Smord, brödbeströdd avlång form ca 2 l
150 grader i 1 timme
Nederst i ugnen
HALLONGROTTOR
200 gr smör
1dl socker
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4 ½ dl vetemjöl
Hallonsylt
Rör det rumsvarma smöret med sockret. Och vaniljsockret
Mjölet blandas med bakpulvret och arbetas in i smeten.
Forma till en rulle ca 20 cm
”vila” en stund
Skär i bitar
Rulla till kulor
Veckade pappersformar
Gör en fördjupning med tummen i varje kula
Lägg i hallonsylt
175 grader ca 10 minuter
KNALTOR
4 ägg
425 gr socker
100 gr sötmandel
4 – 5 bittermandlar
425 gr vetemjöl
Äggen vispas med sockret.
Den oskållade malda mandeln blandas i och sit mjölet.
Degen bakas ut till stora kringlor och gräddas i ca 10 minuter i 200 grader.
Kringlorna eftertorkas i ugn (50 grader med luckan på glänt)
”Bliva godare ju äldre de bliva” står det i det gamla receptet och det stämmer. Blir bäst efter några veckor!
PEPPARKAKOR TILL "JULEN" ALLIGENTER
250 gr smör röres mjukt sedan
2½ dl socker
1½ dl ljus sirap
1 msk kanel
1 tsk malda nejlikor
1 tsk stött kardemumma
1½ - 2 hg sötmandel, skållad och hackad
6 hg vetemjöl blandat med
1½ tsk bakpulver
Formas till två platta längder.
Skäres i tunna skivor
200 grader några minuter????
SÄTOFTAKAKOR EFTER MORMOR KAJSA
4 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl korinter
150 gr smör
1 dl grädde
Allt detta hackas ihop på bakbordet. Rulla till längder som du sedan skär i bitar. Vänd dessa bitar i strösocker som du häller ut på en vanlig tallrik. Tryck till och lägg dem sedan på plåt.
Grädda i 12 minuter i 200 grader.
ÖKENSAND EFTER FASTER OLIVIA
210 gr smör
230 gr socker = 3 dl
265 gr vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
½tsk bakpulver
Smöret brynes i stekpanna. Obs! Ej brännes.
Röres kallt
Vaniljsocker och socker tillsättes + mjölet blandat med bakpulvret.
Forma till små runda bullar
180 grader i ca 15 minuter
Frys på plåt innan de läggs i burk.
Bilder finns i tidigare inlägg.