Julens favoriter del 1: kakor

DRÖMMAR

200 gr smör

1½ dl socker

1 msk vaniljsocker

5 dl vetemjöl

1 tsk hjorthornssalt

 

Rör rumsvarmt smör och socker poröst. Tillsätt vaniljsocker och vetemjöl blandat med hjorthornssaltet.

Arbeta ihop allt till en deg.

Rulla längder

Dela i bitar och rulla små bollar.

Lägg på plåt och tryck till lätt med en gaffel mitt på varje kaka.

 

150 grader 20 -25 min.

Mitt i ugnen

 

 

FARMORS KOLAKAKOR

200 gr smör

2½ dl socker

2 msk sirap

2 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

6 dl vetemjöl

 

Rör socker, smör och sirap. Tillsätt resten.

Gör fingertjocka längder som trycks ut med gaffel på en plåt

Grädda ca 15 minuter i 200 grader.

 

Skär i lagom bitar på snedden.

 

FRUKTKAKA TILL JULEN

200 gr smör

200 gr socker = ca 2½ dl

3 ägg

100 gr cocktailbär, röda och gröna, delade

100 gr fikon, skurna

150 gr korinter

5 – 6 msk sherry

200 gr vetemjöl

½ tsk bakpulver

 

Lägg all frukten i sherryn över natten.

Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget.

Blanda fruktblandningen med nästan allt mjölet (blandat med bakpulvret) röres ner i smeten + resten av mjölet.

Smord, brödbeströdd avlång form ca 2 l

 

150 grader i 1 timme

Nederst i ugnen

 

HALLONGROTTOR

200 gr smör

1dl socker

1 msk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

4 ½ dl vetemjöl

 

Hallonsylt

 

Rör det rumsvarma smöret med sockret. Och vaniljsockret

Mjölet blandas med bakpulvret och arbetas in i smeten.

Forma till en rulle ca 20 cm

”vila” en stund

Skär i bitar

Rulla till kulor

Veckade pappersformar

Gör en fördjupning med tummen i varje kula

Lägg i hallonsylt

 

175 grader ca 10 minuter

 

KNALTOR

4 ägg

425 gr socker

100 gr sötmandel

4 – 5 bittermandlar

425 gr vetemjöl

 

Äggen vispas med sockret.

Den oskållade malda mandeln blandas i och sit mjölet.

Degen bakas ut till stora kringlor och gräddas i ca 10 minuter i 200 grader.

 

Kringlorna eftertorkas i ugn (50 grader med luckan på glänt)

 

”Bliva godare ju äldre de bliva” står det i det gamla receptet och det stämmer. Blir bäst efter några veckor!

 

PEPPARKAKOR TILL "JULEN" ALLIGENTER

250 gr smör röres mjukt sedan

2½ dl socker

1½ dl ljus sirap

1 msk kanel

1 tsk malda nejlikor

1 tsk stött kardemumma

1½ - 2 hg sötmandel, skållad och hackad

6 hg vetemjöl blandat med

1½ tsk bakpulver

 

 

Formas till två platta längder.

Skäres i tunna skivor

200 grader några minuter????

 

SÄTOFTAKAKOR EFTER MORMOR KAJSA

4 dl vetemjöl

½ tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 dl korinter

150 gr smör

1 dl grädde

 

Allt detta hackas ihop på bakbordet. Rulla till längder som du sedan skär i bitar. Vänd dessa bitar i strösocker som du häller ut på en vanlig tallrik. Tryck till och lägg dem sedan på plåt.

Grädda i 12 minuter i 200 grader.

 

ÖKENSAND EFTER FASTER OLIVIA

210 gr smör

230 gr socker = 3 dl

265 gr vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

½tsk bakpulver

 

Smöret brynes i stekpanna. Obs! Ej brännes.

Röres kallt

Vaniljsocker och socker tillsättes + mjölet blandat med bakpulvret.

 

Forma till små runda bullar

 

180 grader i ca 15 minuter

 

Frys på plåt innan de läggs i burk.

 

Bilder finns i tidigare inlägg.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0