Grovt bröd
½ pkt jäst röres ut med 1 msk salt och 2 dl filmjölk
Tillsätt ½ l ljummet vatten, 2 dl vetekross samt 1 l grovt dinkelmjöl.
Låt stå övertäckt ca 1 dygn
Nästa dag stöter du 1 msk brödkummin och 1 msk fänkål.
Blanda detta med 5 - 6 dl specialvetemjöl.
Rör ihop degen från första dagen med 1 dl mörk sirap, 100 gr. smält margarin samt 2 dl solrosfrön.
Därefter rör du ner mjölet blandat med kryddorna.
Smörj och mjöla en avlång eller rund form( jag hade en järngryta)
Häll i degen och platta till den med lite mjöl.
Nagga degen noga och låt den jäsa 1 - 2 timmar.
Värm ugnen till 200 grader.
Grädda brödet i 1 tim och 10 min.
Tippa brödet ur formen och grädda ytterligare 10 minuter upp och ner.
Linda in brödet i dubbla dukar tills det svalnar.
Lägg sedan det kalla brödet i en plastpåse i 1-2 dygn så det mognar.
Kommentarer
Trackback